Így kell használni

Ez egy kis bevezető a Ghost szerkesztő felületéhez és az első lépésekhez.

Először jelentkezz be a blog admin felületéhez: gerner.hu/ghosts/ vagy <your blog URL>/ghost/. Ha sikerült, válaszd ki ezt a posztot a bal oldali listából, és mellette mindjárt megjelenik a poszt előnézeti képe is. Kattints a kis tollat mintázó ikonra bal oldal felső részén, és folytasd a következő fejezetnél!

Kezdjük

A Ghost egy Markdown-nak nevezett jelölési módot használ a szövegek íráshoz. Lényegében ez egy egyszerű technika a szövegek formázásához, írás közben!

Markdown-nal írni igazán egyszerű.

A bal oldali panelben egyszerűen beírod a szöveget, ahogy általában szoktad. Amikor szükséges, egyszerű jelekkel azonnal formázhatod is a szöveget. Például, egy listává:

 • Első elem a sorban
 • A második
  • egy alponttal
 • És a végére egy

Ugyanez számokkal:

 1. Ne felejts el tejet hozni
 2. Idd meg amit vettél
 3. Írd meg a blogon, hogy nem felejtettél el tejet hozni, és meg is ittad.

Fontos a space és az új sor megfelelő használata, anélkül a formázás nem megfelelően jelenhet meg.

Linkek

Hivatkozni akarsz egy oldalra? Sima ügy. Ha egyszerűen copy/paste módon bemásolod a linket, mint http://ghost.org - az automatikusan megjelenik linkként.

Ha inkább egy saját szöveget szeretnél a link helyett megjeleníteni, ezt is megteheted, íme a link a Ghost oldalára. Másold ki vagy írd be a szövegedbe ezt a két zárójelet:[](), majd töltsd ki a zárójelek között, például így: [a Ghost oldalára](http://ghost.org), kész is vagy a saját linkkel. Ennyi volt az egész.

Hogyan lesznek képek?

Ahogy látod, az is működik! Ha megvan a kép linkje, a fent tanult módon másold be a zárójelek közé, és megjelenik képként a szövegben.

The Ghost Logo

Hasonlóan a linkekhez, másold ki vagy írd be a szövegedbe ezeket a jeleket:![](), majd töltsd ki a zárójelek között: ![](https://ghost.org/images/ghost.png). Ez esetben a szögletes zárójelet üresen is lehet hagyni, a sima zárójelbe kerül a link a képről.

Ha még nincs meg az ideális kép, semmi gond, a helyét így is kijelölheted a szövegben: ![Ide jön egy kép a majmokról], ahol egy rövid leírással emlékeztetheted magad a képre, és folytasd az írást. Később megvan a megfelelő kép, egyszerűen húzd be drag&drop módon a helyére. Próbáld ki, kattints a jobb oldalon ez alatt a kép helyére!

Flickr és Youtube

A legegyszerűbben a Flickr-re feltöltött és ott nyilvánossá tett képeket úgy tudod itt használni, hogy a flickr albumaid és képeid ide beágyazod (embed). A Flickr-en keresd meg az album/kép megosztását (share) jelző ikont, és válaszd ki az embed opciót. Ott ügyelj a megfelelő méret kiválasztására, tehet fejlécet és/vagy láblécet is hozzá. Másold ki a flickr-en az így kapott kódot, és illeszd ide be a szövegbe.

Egy mini képekből álló album a flickr-ről:
CA2015

Egy nagyobb kép lábléccel:
Vancouver city, from Skyline

Hasonlóan működik youtube videóval is:

Előfordul, hogy a jobb oldali előnézeti panelen nem pontosan úgy jelenik meg 1-1 ilyen beillesztés, mint a végleges oldalon. Érdemes ezt a publikáláskor ellenőrizni!

Idézetek

Néha jó egy-egy idézetet, kiemelést tenni a szövegbe. Mint amikor egy új blogging platformra akajuk felhívni a figyelmet:

Ghost - Just a blogging platform

Új poszt

Vagy bal oldalt, a menü tetején a new post menüben, vagy jobb oldalt fent, a zöld New Post gombra kattintva kell új posztot kezdeni, majd a címmel folytatva, és az alatt a bal oldalon már írhatod is azonnal a szöveget. Időnként a kék safe draft gombra kattintva ments el, ahol tartasz. Ne aggódj, ezt ilyenkor még más nem látja, csak te.

A kék safe draft gomb melletti fogaskerékre kattintva számos dolgot be tudsz állítani:

 • Fejlécnek képet
 • a poszt pontos linkjét, bár ezt érdemes inkább a Ghost-ra hagyni az automatikus beállítással
 • a megjelenési dátumot, értlemeszerűen mind múltbeli, mint jövőbeni dátumot meg lehet adni.
 • címkék (tags): a beállított címkék közül válassz egyet vagy többet.
 • szerző (author): kinek a nevében jelenjen meg a poszt
 • és még néhány haladó beállítás

A beírt értékek autmatikusan mentődnek, elég visszatérni a bal oldali panelbe kattintva.

Ha kész a poszt és azonnal meg szeretnéd a nyilvánossággal osztani, akkor a kék safe draft mellett jobb oldalon a nyilra kattintva válaszd ki a publish now beállítást, majd a pirosra váltot gombra kattintva megjelenik a poszt a blogon.

Más posztok és a többiek

Korábbi posztjaidat és a blogon lévő többi szerzőt a bal oldali admin menüben látod.

Beállítástól függően, amennyiben szerkesztő (editor) vagy, további szerzőket hívhatsz meg, és módosíthatod mások posztjait is. Ezzel persze óvatosan, tudd hogy mit csinálsz!

Saját profil, fénykép és infó

Az admin felületen a bal felső sarokban, a blog nevére kattintva válaszd ki a your profile pontot, ahol profilképet tölthetsz fel, beállíthatod a blogon használt nevedet, és megadhatsz más infókat is magadról.

Ugyan itt tudod a jelszódat is megváltoztatni.

További lehetőségek

A Markdown-nak vagy egy nagy titka. Ha szeretnéd, simán lehet minden HTML kódot is beilleszteni. Például:

Kezdetnek ennyi elég, hajrá :)